Balansträning

Här kan du fritt ladda ner hemträningsprogram för att bevara styrka, rörlighet och balans långt upp i åren. Programmen finns i tre olika nivåer:

Träningsprogrammen är forskningsbaserade och anpassade för personer över 65 år. Konceptet bygger på ett forskningsprojekt i OTAGO, Nya Zeeland, vilket har visat sig kunna förhindra fall och förebygga frakturer.

Träningen är strukturerad och programmet innehåller bland annat olika övningar för benstyrka och dynamiska balansövningar. Balansövningarna kan anpassas genom att välja olika stödnivåer.

Övningarna i programmet rekommenderas att utföras tre gånger i veckan och beräknas ta cirka 20-30 minuter.

För din säkerhet

Instruktioner och övningar i dessa häften är generella och ska inte ses som alternativ till specifika och individanpassade träningsinstruktioner för ett specifikt tillstånd.

Inled alltid ett nytt träningsprogram försiktigt. Om du får ont i leder och muskler under träningen, kontrollera din utgångsposition och hur du genomför övningen. Om du fortfarande känner av det, prova att göra mindre rörelser. Om det gör ont ändå, sluta med övningen och rådfråga din vårdcentral eller en legitimerad sjukgymnast/fysioterapeut.

OBS! Innehållet på dessa sidor är endast hälsofrämjande rådgivning. Vid besvär eller behov av diagnos och individuell rådgivning – konsultera läkare eller fysioterapeut. Vill du få en bedömning av dina ledbesvär online av mig kan du göra artrostest och ladda ner digital artrosskola här

Träningsutrustning som du kan behöva

Övningarna kräver inte så mycket utrustning, vilket möjliggör träning i hemmet. För vissa övningar rekommenderas ett träningsband. Det är ett brett elastiskt band som du kan få tag på via fysioterapeut på din vårdcentral eller på nätet.

För en del styrkeövningar rekommenderas en viktmanschett, en tyngd med kardborreband som du fäster runt fot- eller handleden, för att få mer motstånd och en effektivare träning.


OBS! Innehållet på dessa sidor är endast hälsofrämjande rådgivning. Vid besvär eller behov av diagnos och individuell rådgivning – konsultera läkare eller fysioterapeut. Vill du få en bedömning och stöd med rehabilitering av fysioterapeut online kan du registrera dig härhttps://site.jointacademy.com/public/patient/se/sv?pt=mRtDqZQ.