Produkttips – mest efterfrågade SKADAD

Träning med anpassade övningar är oftast grundbehandlingen vid muskuloskeletala besvär

Ibland kan du även behöva komplettera med andra åtgärder i form av avlastning och/eller smärtlindring för att kunna fortsätta vara aktiv.

Här hittar du populära och efterfrågade produkter.

Skor som avlastar lederna

En stabil sko som rätar upp foten och som har bra stötdämpning är viktigt för att avlasta lederna vid promenader och långvarigt gående/stående.

Scholl Biomechanics

Scholls serie med Biomechanics-tekonologi är skor som är utvecklade tillsammans med fotspecialister och har den unika Biomechanics-fotbädden som ger ett bra stöd åt hålfoten samtidigt som den rätar upp foten och förhindrar pronation. De är framtagna i syfte att ge stötdämpning, avlasta leder och lindra smärta i hälar, vrister, knä, höfter och rygg. Finns både som knämga, sko, sandal, toffel och inläggssula.

MBT-sko

En annan skoteknik för att avlasta leder är Masai Barefoot Technology (MBT).

MBT-skorna har en unik instabilare sulkonstruktion, Dynamic, med en rullsula som kombineras med en lite mjukare stötdämpning i hälen. Den är framtagen för att skapa en mjuk isättning av foten och bidarar till att avlasta framförsallt framfot och stortåled.


Avlastande Skoinlägg & Sulor

Inläggssulor för att stötdämpa och avlasta

Bauerfeind inläggssula vid hälsporre

Avlastande inläggssula vid hälsporre/plantar fasciit.

Kinesiotejp

Denna tejp är avsedd för behandling av muskuloskeletala. Du hittar mer information om hur den fungerar och hur du tejpar olika kroppedelar.

Hemmaträning

Olika typer av träningsband

Skonsam och effektiv styrketräning med gummiband som motstånd. Kan vara praktiskt att ha hemma eller på resan. Det fungerar för stora delar av kroppen. Finns i många olika modeller och material.

Här hittar du flera olika varianter av träningsband och även viktmanchetter med hög kvalitet och med ”Lägsta priset-garanti”

Flexivit träningsband

Ett nytt typ av träningband i tyg för ökad komfort och hållbarhet.


Viktmanschetter

Viktmanschetter i olika vikter med kardborrelås är ett alternativ till träningsband för att få extra motstånd styrketräning. Fästes tex kring underben för motståndsträning av benmuskulatur.


Stepupbrädor

Här nedan hittar du steppbrädor av högsta kvalitet och med Lägsta priset-garanti (samma pris + ytterligare 20 % av mellanskillnaden)

StepUp Aerobic step AS100

Enkel steppbräda med halkfri yta som går att justera i två olika höjdlägen – 10 cm och 15 cm.

StepUp – Aerobic step

Enkel steppbräda med halkfri yta som går att justera i tre olika höjdlägen – 16 cm , 21 cm och 26 cm

Reebok Delta Stepupbräda

Den mest populära och klassiska steppbrädan. Går att justera i tre olika höjder 15 cm, 20 cm och 25 cm.


Knäskydd

Forskning visar att ortoser kan ha en viss/moderat effekt på smärta vid knäartros. Det kan förhindra vridningar och ge ett stöd och smärtlindring vid huggsmärtor eller vid instabilitet. Särskilt effektivt vid medial artros (vilket är vanligast) är valgiserande stöd, dvs stöd för utsidan av knät som hindrar i riktning ”hjulbenthet”. Knäortoser kan rekommenderas som ett komplement till träning, särskilt vid extra belastande aktiviteter eller vid besvär med svullnad, instabilitet eller huggsmärtor.

Bauerfind är specialstickade knäskydd och är ett av världens mest sålda knäskydd. Den speciella stickningen ger en kompression som har en smärtlindrande effekt och motverkar svullnad utan att skava.

Bauerfind GenuTrain

Detta är ofta förstahandsvalet vid artros. Det är en så kallad Aktivortos för stabilisering och avlastning av knäleden. Det är formstickat, smidigt, har en bra passform och hindrar svullnad utan att klämma (stasa). Kan fungera smärtlindrande vid ett flertal olika knäbesvär och även fungera vid lättare instabilitet.

Bauerfind GenuTrain A3

Denna modell är framtagen för mer komplexa knäbesvär, framförallt vid artros och knäsmärta på insidan av knät. Tack vare sin specialutformade pelott skapas en friktionsmassage på det ömma området vilket gör att blodcirkulationen ökar och att svullnad och smärta minskar. Sidovingarna på pelotten medverkar även till en stabilisering kring knäskålen och förhindrar knäskålsluxationer. Pelotten ger framför allt en avlastning av trycket i de områden som är typiska för artros.

Bauerfind GenuTrain S

Denna modell har till främsta uppgift att stabilsera knät. Den är framtagen för att öka sidostabilitet vid ledbandsskador och förhindra hyperextension vid korsbandsskada. Kan även användas vid artros med kraftigare instabilitet.

Vulkan knäskydd

Stabilt knäskydd, med löstagbara skenor (ledade) i kolfiber, som ger stöd vid instabilitet i sidled på grund av artros eller ledbandsskada. Ger stabilitet och förhindrar översträckning på grund av tex främre korsbandsskada. Small-XL.

Rehband knäskydd med skenor

Knäskydd med löstagbara skenor i aluminium och stela band för extra god stabilitet. Används med fördel vid ligamentskador eller instabilt knä. Finns för tillfället bara i small!

Sclatterband/hopparknä

Enkelt skydd vid hopparknä. Avlastar knäskålssenan.

Knästöd kompression KS7

Detta är ett enklare knäskydd som ändå är så tunt att du kan ha det under din byxa. Syftet med detta knäskydd är framförallt att ge en kompression för att minska svullnad.

Patellastöd Rehband

 Ett knäskydd som effektivt stabiliserar knäskålen (patella) i sidled för att förhindra knäskålsluxationer och minska smärtor kring knäskål.


Ryggsstöd

Ländryggskorsetter

Ryggkorsetter kan vara ett bra komplement till träning för att minska ländryggssmärta vid aktivitet.

Rehband QD ryggkorsett

En något enklare ryggkorsett med skenor. Lindrar akut och kronisk ryggvärk. Hjälper även till för att hitta en god rygghållning.

Bauerfeind

Bauerfeind tillverkar ryggstöd av högsta kvalitet. Finns i flera olika modeller som stabiliserar och ger dig avlastning och smärtlindring vid olika typer ländryggsbesvär. Finns i flera olika modeller och prisklasser.

Hållningväst

Posture Flexi hållningsband

Olika modeller av bekväma hållningvästar som bärs för förbättrad hållning och för att minska spänningar och stelhet i axlarna och bröstryggen.


McKenzie ländryggsrullar

Prisade McKenzie ländryggsrullar som rekommenderas av leg. fysioterapeuter för effektiv avlastning av ländryggen i sittande genom att det ger dig ett svankstöd för bättre hållning.

McKenzie ländryggsrullar

Finns i flera olika modeller för hemmet och bilen. Bästa priser hittar du hos Rehabgrossisten.

Mc Kenzie bok – Behandla din egen rygg

Bok som förklarar med text och bild hur man förebygger och behandlar ryggbesvär enligt McKenzie-metoden. Den innehåller även förklaringar om hur och varför ryggbesvär uppkommer. Boken kräver inga medicinska förkunskaper för att kunna läsas. Den beskriver också när man kan behandla sig själv och i vilka fall man ska söka professionell hjälp hos fysioterapeut eller läkare.


Ergonomisk benkudde

Genom att få höft och /eller knä i ett bättre läge under natten kan du få avlastning och slippa vakna lika ofta av smärta. Många patienter med artros upplever lindring av denna kudde både när det gäller sömnstörningar och minskade symtom dagtid.

Ortopedisk ergonomisk benkudde i memory foam Vit

Terapiprogram för viktnedgång

Nu kan du ta del av flera olika terapiprogram online (internet-KBT) med eller utan behandlarstöd av psykolog. Programmen bygger på vetenskap och det finns program för stresshantering, smärthantering, viktnedgång, depression, oro/ångest mm. De ingår i hälso- och sjukvården och är helt kostnadsfria för dig som patient.


Fotledsskydd

Vid besvär med artros i fotleden kan en avlastande ortos ge smärtlindring vid gång och träning.

Bauerfeind MalleoTrain

Detta är en så kallad aktivortos, som ger ett elastiskt stöd för fotleden med hjälp av kompressionsstickade partier och insydda kuddar (pelotter). Kompressionsstickningen gör att vätska från ödem och utgjutningar leds bort snabbare. MalleoTrain motverkar svullnader och har också en smärtlindrande effekt. Passar bra smärta på grund av fotledsartros.

Bauerfeind MalleoLoc L3

En ortos som kan passa vid mer uttalade besvär med instabilitet. Den ger både kompression och stabiliserar ankeln vid mer instabil fotled. Passar bra vid artros med mer uttalade instabilitetsbesvär.

Rehband QD Ankle Support

Ett enkelt fotledsskydd som stabiliserar och lindrar smärta. Är utvecklat främst för att förebygga skador och påskynda återhämtning.


Träningscyklar

Cykling är ett skonsamt och effektivt sätt att träna konditionen där hemma vid ledbesvär.

Här nedan hittar du motions- och spinningcyklar av högsta kvalitet och med Lägsta priset-garanti (samma pris + ytterligare 20 % av mellanskillnaden)

Motionscykel – ”bäst i test

Enkel och prisvärd motionscykel som är lätt att använda och skön att träna på. Läs mer om denna och ett flertal andra olika modeller från 2499:-.

Spinningcykel Alfan

Spinningcyklar passar bra för lite tuffare konditonsträning. Ovan modell är en prisvärd spinningscykel för hemmabruk Läs mer om denna och ett flertal andra modeller.

Varon XTR Motionscykel

Motionscykel med lågt insteg för att underlätta vid nedsatt rörlighet i höft eller knä.

Crosstrainer

Crosstrainer är ett skonsamt alternativ till löpning för att träna både kondition och muskelstyrka för hela kroppen vid ledbesvär så som artros.

Här nedan hittar du crosstrainers för hemmabruk och med Lägsta priset-garanti (samma pris + ytterligare 20 % av mellanskillnaden)

Crosstrainer EL5

Mest populära crosstrainern. Läs mer om denna och andra enklare modeller för hemmabruk från 3495:-


Elcyklar

El-cykelvaruhuset är specialister på elcyklar och erbjuder prisgaranti.

Dam- och herrmodeller med lågt insteg som underlättar att kliva upp vid nedsatt rörlighet i höft eller knä.


Smärtlindring

Transkutan Elektrisk Nerv Stimulering (TENS)

Om du som många andra vill försöka undvika att äta smärtlindrande mediciner alltför långa perioder så kan Transkutan Elektrisk Nerv Stimulering (TENS) vara ett alternativ. Det aktiverar kroppens egna läkningsprocess och hjälper dig att behandla smärtan precis där du har ont – utan biverkningar. Svaga elektroniska pulser ökar blodflödet och frigör endorfiner i de områden där de elektroniska padsen befinner sig. Rekommenderas främst vid muskelsmärta.

Evidensen för effekten av TENS vid artros saknas, men vissa patienter med knäartros kan uppleva en lindring av vilovärk och det kan därför vara ett komplement till träning.

TENS Cefar Easy

Denna TENS-apparat rekommenderas och används av leg. läkare och fysioterapeuter.

TENS-121-TM3 finns hos TrendRehab

Gel & liniment

Anti-inflammatorisk (NSAID) gel kan vara ett bra alternativ till NSAID i tablettform

Syftet med liniment är att öka blodcirkulationen och på så sätt mjukgöra musklerna och lindra smärta. Det finns både värmande och kylande ligament.


Foamrollers

Foamrollers kan användas som effektiv självmassage för att lösa upp ömma triggerpunkter och spänningar i muskler. En sammanfattande studie (meta-analys) från 2019 som publicerats i Sports science visade effekter på ökad rörlighet och minskad muskelsmärta. Se tips på övningar här. Rollern går att använda på nacke, rygg, armar och ben.

Foamroller mini

Rulla på benen och låren för att massera ömma muskler. Tryck så hårt kroppen tillåter.

Foamroller, 45.5 cm

Klassisk Foam roller/yoga cylinder för djup massage av triggerpunkter i muskler och för avslappning. Passar även för yoga, pilates och coreträning men även för att stärka hela kroppen.

Foamroller, 60 cm

Lite längre och hårdare foamroller som passar utmärkt för djupmassage av benmuskler, fot och rygg. Passar även för träning av ryggsträckning och rörlighet.

Foamroller Casall

Kraftigare foamroller för självmassage. Placera produkten under de ömma musklerna och rulla över området för att stimulera triggerpunkter, vilket ökar cirkulationen och kan bidra till minskad smärta